Thursday, November 28, 2013

Resepi Agar-Agar Lumut

We all  getting bored  with foods in Pilah balik2 makan sizzling kt giant, nasi2 goreng kt kedai2 tomyam, lauk2 kt cafe matriks, satay n roti canai kt stesen bas lama. So my friend, Raja Atiqah decided to cook bihun sup ayam with kuah kicap and oren laici for 8 of us. Happy ssgt sbb da lme x makan same2 so i pun ccpt la google dessert yg ssng without using steamer or oven sbb sume tgl kt umah mak. Finally, terjmpe resepi agar2 lumut kt blog cikgu Aini , mcm sedapp jek..


RESEPI AGAR-AGAR LUMUT
Bahan-bahan:
25g agar-agar tali - potong-potong 2 inci
800 ml air
6 helai daun pandan - dibersihkan dan potong 1 inci (i pakai flavour pandan + colouring green apple je)
600 ml air
1 cawan santan pekat
1 biji telur (i pki 2 bj telur sbb suke bah lemak2 tuh banyak skit)
2sudu teh garam
11 sudu makan gula


Cara-caranya:


  • Masukkan agar-agar tali dan 800 ml air ke dalam periuk. Masak hingga agar-agar larut.
  • Sementara itu, mskkan sesudu pandan essence dan 600 ml air.
  • Bila agar-agar sudah larut, masukkan campuran pandan. Biarkan mendidih.
  • Masukkan gula, kacau hingga gula larut.
  • Pecahkan telur, kacau dengan garfu hingga rata. Masukkan santan pekat dan garam. Kacau rata.
  • Bila gula sudah larut, masukkan campuran santan tadi. Kacau sentiasa hingga mendidih.
  • Tutup api. 
  • Masukkan agar-agar ke dalam acuan atau loyang. Biarkan sejuk. Masukkan dalam peti sejuk.
  • Bila sudah beku, hidangkan.

No comments:

Post a Comment